سردرد تنشی (Tension Headache) چیست؟
سردرد تنشی (Tension Headache) نوعی سردرد رایج است که به نور، تهوع و استفراغ حساس نیست. این سردردها دردی ثابت و متقارن در سر دارند. سردردهای تنشی ممکن است مزمن یا گاه به گاه باشند. این سردردها بسیار آزاردهنده و خستهکننده هستند. در این مقاله کوتاه، علل سردرد تنشی را به طور خلاصه میگوییم. همچنین راههای خانگی و سریع برای کم کردن درد را به شما معرفی میکنیم. در آخر، میگوییم که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید. با ما همراه باشید تا بتوانید سردردهای تنشی را برطرف کنید. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سردرد از نوع تنشی در کدام دسته طبقه بندی میشود؟
سردرد تنشی احساسی است که مثل یک باند فشار دهنده دور سر باشد. علائم سردرد تنشی در اکثر افراد مشابه هستند. نشانههای بدنی شامل موارد زیر میشود:
- سردرد به تدریج شروع میشود.
- درد در هر دو سمت سر احساس میشود.
- سردردهای تنشی درد زیاد و طولانی مدت دارند.
- درد قسمتهای پشت سر و گردن را نیز شامل میشود.
- این درد معمولا خفیف و متوسط است و شدید نیست.
برای تشخیص دقیق سردردهای تنشی با پزشک متخصص مغز و اعصاب مشاوره کنید؛ چون این سردردها مثل سایر مشکلات جسمی و بیماریها است.
افسردگی و سردرد تنشی
. سردرد تنشی ممکن است با افسردگی همراه باشد. این نوع سردرد از افسردگی ناشی میشود و سردرد تنشی ثانویه نام دارد. سردرد تنشی و عصبی با استرس، اضطراب و احساسات منفی مرتبط هستند. بسیاری از بیمارانی که سردردهای تنشی (tension_type headaches) دارند، افسردگی و اضطراب بیشتری نسبت به سایرین دارند. براساس تحقیقاتی که در کرهجنوبی انجام شده، این بیماران نسبت به کسانی که سردرد تنشی (TTH) ندارند، افسردگی و اضطراب بیشتری دارند. میتوان گفت سردرد تنشی مزمن یکی از علائم افسردگی است. پزشک متخصص مغز و اعصاب میتواند داروهای ضدافسردگی برای شما تجویز کند. داروهای SSRI برای درمان سردردهای تنشی مفید هستند. این داروها باعث میشوند که هورمون سروتونین در مغز تعادل بیابد. هورمون سروتونین کمک میکند که با استرس مقابله کنید.
جلوگیری از سردرد تنشی بهتر از درمان است
سردرد تنشی باعث میشود که درد در دیگر بخشهای بدن بیشتر حس شود. به این معنی که تحمل درد در دیگر نقاط بدن کمتر میشود.. سردرد تنشی همچنین دارای ریشه ژنتیکی یا موروثی است. سردرد تنشی به دلیل تحریکات محیطی و شرایط مختلف ایجاد میشود. بیشتر بخوانید:سیاتیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن
برخی از این عوامل سردرد تنشی عبارتند از:
- استرس
- نوشیدنیهای الکلی
- خستگی
- خشکی چشمها
- فشار به چشمها
- مصرف دخانیات
- سرماخوردگی یا آنفولانزای ویروسی
- میگرن
- عفونت سینوسها
- کافئین زیاد یا اعتیاد به کافئین
- استرس روانی
- کمآبی بدن و کمبود مایعات
- خواب ناکافی
- رها کردن وعده غذایی
- وضعیت بدنی نامناسب
درمان خانگی سردرد تنشی
اگر سردرد تنشی دارید، بهتر است به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید. ولی برای کمک به خودتان، میتوانید این کارها را انجام دهید. این کارها همه سردردهای تنشی را از بین نمیبرند، ولی میتوانند تعداد آنها را کم کنند:
- هر روز در یک زمان مشخص بخوابید و بیدار شوید
- هر روز حداقل نیم ساعت ورزش کنید تا سردرد تنشی را کاهش دهید
- سه وعده غذای اصلی را در روز بخورید و هیچ کدام را، مخصوصا صبحانه، از قلم نیندازید
- از چیزهایی که سردرد تنشی را بدتر میکنند دوری کنید؛ مثل غذاهای چرب و سنگین یا خواب کم
- استراحت کنید و در جایی ساکت و تیره بخوابید مدیریت استرس (با یوگا، ماساژ یا مدیتیشن)
- پد سرد یا گرم را روی سرتان بگذارید و ۵ تا ۱۰ دقیقه نگه دارید
- با آب گرم دوش بگیرید تا عضلاتتان را شل کنید و بدنتان را آرام بخشید
- از نگاه کردن زیاد به صفحه نمایش خودداری کنید تا چشمهاتان را محافظت کنید
- وقتی مینشینید یا خم میشوید، بدنتان را در وضعیت صحیح قرار دهید
درمان سردرد تنشی در طب سنتی
نکته اول: چای، قهوه، نسکافه و نوشابه میتوانند باعث اعتیاد شوند. این نوشیدنیهای کافئین دار باعث افزایش سردرد تنشی میشوند. نکته دوم: به جای نوشیدنیهای کافئین دار، نوشیدنیهای گیاهی را امتحان کنید. این کار هم برای رفع سردرد و هم برای درمان مشکلات دیگر مفید است. چند نوشیدنی گیاهی که آماده کردنشان زمان کمی میبرد.
- چای بابونه که برای سردرد تنشی خوب است
- چای دارچین که برای سردرد تنشی مفید است
- چای سبز که برای سردرد تنشی سودمند است
- چای زنجبیل که برای سردرد تنشی موثر است
- چای ماسالا که برای سردرد تنشی کارآمد است
تسکین فوری درد تنشی؛ استفاده از مسکن
اگر سردرد تنشی دارید، میتوانید از مسکنهای استامینوفن، ایبوپروفن و آسپیرین استفاده کنید. این داروها بدون نیاز به نسخه پزشک در داروخانهها موجود هستند. ولی مسکنها را زیاد مصرف نکنید. چون ممکن است باعث اعتیاد شوند. اینطوری اگر دوباره سردرد تنشی داشته باشید، مسکنها کار نکنند یا حتی سردرد را بیشتر کنند. پس بدون مسکنها هم بتوانید سردرد تنشی را کنترل کنید. اگر میخواهید به پزشک مغز و اعصاب بروید، میتوانید با بهترین پزشک منطقهتان وقت بگیرید. گاهی سردردهای تنشی خیلی شدید میشوند که مسکنها جواب نمیدهند؛ در این مواقع پزشک متخصص بر اساس تشخیص صحیح داروهای دیگری به شما میدهد، مثل این داروها:
- ضدافسردگی های سه حلقهای
- بتا بلاکرها
- سدیوم دیوال پرواکس
- ایندومتاسین
- کتورولاک، یک نوع مسکن
- ناپروکسن
اگر این داروها هم کافی نباشند، قرص برای سردرد تنشی متفاوت از مسکنها میشود. در این حالت پزشک آرامبخش عضلانی به شما میدهد. این آرامبخشها باعث میشوند که ماهیچههای سر و گردن شما اسپاسم نگیرند.
سوالات رایج در حوزهی سردرد تنشی
- ایا افراد دارای سردرد تنشی را خطری تهدید میکند؟ اگر سردرد تنشی همیشگی شود و با دارو دارو و تغییر روش زندگی خوب نشود، نشانه یک بیماری شدید است.
- سردرد تنشی تا چه زمانی طول می کشد؟ سردرد تنشی از نیم ساعت تا چند روز پشت سر هم میتواند ادامه داشته باشد. ممکن است درد قطع شود و دوباره شروع شود.
- سردرد تنشی چیست و چه ویژگی های دارد؟ سردرد تنشی در هر دو طرف سر، گردن و پشت سر شما را درد میکند. این دردها معمولا به خاطر تنش، استرس و محیط پیرامون شما هستند.
:: بازدید از این مطلب : 133
|
امتیاز مطلب : 64
|
تعداد امتیازدهندگان : 20
|
مجموع امتیاز : 20